2010. április 15., csütörtök

Ma betöltöttem a 9. hetet!

El sem hiszem, hogy ma betöltöttem a 9. hetet! Még mindig nem merem elhinni, hogy egy baba lakik a pocimban, pedig már látszik is a pocakomon. Eddig 1,5 kg fogytam a terhesség alatt, mert a folyamatos émelygéstől, és hányingertől nem tudok enni, és ez főleg délutánonként van! 64 kg-mal kezdtem a terhességet, és ma reggel 62,5 kg-t nyomtam. Szóval próbálok egészségesen enni, csak sajnos nem mindig tudok enni, mert nincs étvágyam!

9. hét

Itt az embrió már babaszerű alakot kezd ölteni. Van szeme, szemhéja, látszanak a fülkagyló vonalai. Elkülönülnek a kézujjak, és az egész test-, illetve végtagmozgás is megfigyelhető.
Az embrió CRL: 22-30 milliméteres. Ez nagyjából egy közepes zöld olajbogyó méretének felel meg.

Az agy fejlődése továbbra is rohamos léptekben folytatódik, ennek eredményeként a fej a magzat tömegének jelentős részét képviseli. A nagy tömeg miatt a fej a mellkasi részre borul, de a magzat már képes a fejét hátrahajtani. Megjelenik a két agyfelet elválasztó agysarló és az agykamrák, melyben hamarosan érdús képletek jelennek meg. A fül kezdeménye a fejen felfelé vándorol a szem vonala felé. A fül belső részében az egyensúlyérzékelés szerve is kezd kialakulni.
Az érrendszer bonyolultsága fokozódik, egyre több ér képződik a szervezetben, ezáltal lehetővé téve, hogy a tápanyagokat szállító vér a szervezet minden részét elérje.
A hét első felében elkezdenek különválni a kézujjak, majd a hét vége felé a lábujjak is, amelyek 3-4 nap késéssel követik a felső végtagon zajló változásokat. A teljes szétválás a 10. hét közepére, illetve a lábujjak esetében a 10. hét végére tehető. A végtagok hossznövekedése is jelentős, illetve a végtagok hosszú csöves csontjain porcok jelennek meg. A magzat a fejlődő izmaival és ízületeivel egyre több mozgást képes végrehajtani. A végtagok mozgásának alapja az idegrendszer megfelelő összehangolt működése is.
Megjelenik az embrió térde, a könyökét pedig már képes behajlítani.
Eltűnik az embrió farki része. A magzat egyre inkább emberi formát kezd ölteni.
A herék és petefészkek szövete már azonosítható, azonban a külső nemi szervek fejlődése a 9. hétig mindkét nemben azonos.

2 megjegyzés:

  1. :-D
    Akkor hadd fogyjon a folsav bármilyen formában! :-)

    VálaszTörlés
  2. Már 9 hetes? :) Úgy röpül az idő! Remélem "percek" kérdése és pocakos fotókat is látunk és úgy el fog telni a nyár is,mint a huzat és ősszel már a kezetekben lesz a baba :)

    VálaszTörlés