2010. április 22., csütörtök

Ma betöltöttem a 10. hetet!

Különösebb változás nem történt az utóbbi napokban. A hányinger, és az émelygés minden délután elkísér. Még mindig csak ülve tudok elaludni esténként. De valahogy nem bánom ezt az egészet, mert tudom, hogy a kicsinknek jó dolga van odabent! Minden reggel jó reggelt kívánok neki és beszélgetünk 20-30 percet. Napközben is sokat beszélek hozzá, és a kezem is sokszor a pocimra téved! Esténként mindig elköszönök tőle, és kívánom, hogy szépeket álmodjon! A párom is gyakran beszél hozzá, simogatja a pocim, és puszilgatja! Ha még a testi kontaktusból nem is érez semmit, de én hiszem, hogy a felé áradó szeretet, biztosan érzékeli!

10.hét

A kicsi magzati állapotba kerül. Átlagos mérete 27-35 mm és 4 gramm a súlya.

A köldökzsinór már teljesen kifejlődött, az ultrahang segítségével szépen lehet látni, hogyan lüktet a kicsi szívével együtt. A későbbiek folyamán, ha a köldökzsinór a pici lába közé keveredik, gyakran megtévesztheti a szülőket és az orvost is, de ha egyértelmű lüktetés tapasztalható benne, akkor egyértelmű, hogy csak a köldökzsinórt találtátok meg a készülékkel.

A magzat külseje egyre inkább hasonlít egy babához. Az arcának elemei felismerhetők már. A szemhéjak kialakultak már, de még csukva vannak a kicsi szemecskék. A külső fül már teljesen kész, és a szájának egy része, a felső ajak is elnyeri végleges formáját, pici szájában pedig felismerhetőek a tejfog kezdemények. A hangszalagjai is képesek már a hangadásra, de a magzatvíz nem a legmegfelelőbb közeg a hang terjesztésére.

A kezecskéken befejeződik az újak szétválása, már különálló ujjai vannak, a végein apró körmökkel, és a lábujjak is sokat fejlődtek. A létfontosságú belső szervek már kialakultak, megfelelően működnek, bár még nem nyerték el végeleges formájukat. A mellkasban a szív szorgalmasan zakatol, percenként kb. 160-at dobban. A fejben már jól elkülönülnek az agyfélteke-hólyagok, az agy az elmúlt héthez képest tovább formálódik, az agyműködése is beindul, így akár már fájdalmat is képes érezni. A hét végére a farok eltűnik, így a magzat teljesen elveszti ebihalhoz hasonlító alakját. Már egy igazi kicsi baba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése