2010. november 4., csütörtök

CTG-k!

CTG-k!

Az elmúlt hetekben már rendszeresen járok, minden héten ctg-re. Olyan jó ott ülni és hallani Kittikém kis szívének minden egyes dobbanását. Az első alkalommal felvettem a telefonommal és elküldtem a páromnak, hogy ő is hallja! Minden egyes alkalommal úgy várom, mert ezeket kis, apró találkozásoknak érzem.

A doktornő legutóbb nem vizsgált meg, de nem is éreztem úgy, hogy bármi változás lenne. A legutolsó vizsgálat szerint még zárt a méhszájam, és semmi jele nincs annak, hogy bármi elindult volna. Várom már a jövő keddet, amikorra már várok valami változást, talán akkor már sejteni fogjuk, hogy Kittike mikor szeretne kibújni!

Ez várható a héten:


Mama

Most már bármelyik pillanatban szülhetsz, így fontos, hogy figyeld a tested jelzéseit. Persze nem szabad túlzásba vinni és pánikolni. Fontos, hogy az apuka mindig legyen telefonközelben. A szülés megindulásának vannak jelei, de ezek nem mindig egyértelműek, íme néhány:

  • hüvelyi vérzés;
  • a nyákdugó kilökődése (egy barnás vastag képződmény és a méhszáj előtt elhelyezkedve felelős a magzat fertőzések elleni védelméért);
  • ösztönös fészkelődés, nyugtalanság, ún. “fészekrakó ösztön”;
  • hasmenés;
  • fogyás;
  • növekvő étvágy;

Kitartás, már a célegyenesben vagy!

Bármelyik nap szülhetsz most már. Fontos, hogy készenlétben légy, és folyamatosan figyeld magadat,
Ne lepődj meg, ha hirtelen hatalmas vágyat érzel, hogy takaríts vagy főzz! Ezt nevezik fészekrakó ösztönnek.

A köldökzsinór kb. 15cm hosszú és nem minden esetben veszélyezteti a babát, ha rátekeredik. Nem hátráltatja a légzésben. Csak akkor van ok pánikra, ha annyira szorosan tekeredik valamelyik testrész köré, hogy elszorítja a benne futó ereket. Ekkor császármetszésre van szükség minél előbb.


Baba

A pici már teljesen felkészült a születésre, valószínűleg már csak napok, de lehet, hogy mindössze órák választják el, hogy világra jöjjön. A baba hossza 49 cm, a súlya 3200 gramm.

A szülés után a belek első működésének eredményeként a meconium (magzati bélsár) elhagyja a baba szervezetét. Ez egy fekete, ragadós, szurokszerű anyag, amit elég nehéz a popsijáról eltávolítani. Néha előfordulhat, hogy egy része a magzatvízbe kerül, amitől az zavaros, zöldes színű lesz. A magzatvíz még a vajúdás alatt is 3 óránként megújul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése